Van crisis naar weerbaar

Nieuws Datum
07/07/2021
En toen zat plotsklaps de veiling op slot. Jan Ekelmans van Kwekerij Sensation: "Winkels en grenzen gingen dicht en we gingen van een afzet van 50 duizend bloemen per dag naar 0.”

In de eerste golf van de coronapandemie in 2020 werd het voor ondernemers in de (glas)tuinbouw mogelijk om gebruik te maken van een coach om de crisis goed te doorstaan. Jan maakte hier gebruik van. In april 2020 had hij geen idee wat hem te wachten stond. Nu, een jaar later, kijkt hij weer lachend naar de toekomt. “Ik heb veel meer rust, nu kan ik weer fluitend door”.

Jan Ekelmans startte in 1989 samen met zijn vader en broer een Chrysantenkwekerij. Dit doen ze in Tuil, destijds naast het glastuinbouwbedrijf van hun vader die er inmiddels mee gestopt is. Chrysantenkwekerij Sensation is een echte voorloper. Jan en zijn team zijn niet vies van het kweken van nieuwe rassen en ook als het gaat om duurzame investeringen kijken ze vooruit en zoeken ze naar mogelijkheden. Met zo’n 12 mensen voorzien zij Nederland, maar ook veel Oostblok landen, het hele jaar door van Chrysanten. Al liep het contact met de bank soms wat stroef , tot 16 maart 2020 leek kwekerij Sensation een vooruitstrevend en goedlopend bedrijf.

Toen de veiling dicht ging had Jan direct door dat het menens was. “De dagen erna werden elke dag alle bloemen weggegooid. We mochten ze niet meer naar de veilig te brengen, je moest ze direct op het bedrijf vernietigen.” Op dat moment was het volgens Jan een kwestie van rondvragen, hopend op meer duidelijkheid en proberen de kosten zoveel mogelijk te drukken. “LTO kwam al snel met voorzetjes en formulieren die ondernemers konden gebruiken om bij de bank mee aan te kloppen”. Jan gebruikte deze, maar hoorde na 3 dagen dat zijn berekening opnieuw gedaan moest worden, dit keer met een externe partij.

Jan benaderde daarom een oude bekende, relatiemanager Mike Aldewereld van ABAB Accountants en Adviseurs, en kwam zo in contact met René Boots. René, heeft net als Mike ook bij een bank gewerkt, maar is nu senior bedrijfsadviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs. Samen gingen ze aan de slag: scenario’s werden beschreven en doorberekend. Daar waar René en Mike van menig waren dat Kwekerij Sensation een sterk bedrijf was, zat de huisbank van toen op een ander spoor. “Eigenlijk vertelden ze ons dat ze geen toekomst meer zagen in het bedrijf.” Dit was volgens René dan ook de reden om de situatie eens door een andere bank te laten beoordelen. Een andere grootbank kwam langs en zag wel perspectief en mogelijkheden.

Als het gaat om banken is de grootste les die Jan trekt uit het coachtingstraject dat je op tijd bij specialisten moet aanhaken. “Om geloofwaardig over te komen bij een bank, moet je externe mensen inschakelen”. Ondanks dat stimuleert ABAB Accountants en Adviseurs ondernemers om zelf in actie te komen om inzicht te creëren. Wel realiseren ook zij zich dat de bank ondernemers serieuzer neemt als deskundige partijen worden aangehaakt. Een goede samenwerking tussen alle partijen geeft vertrouwen.

Niet alleen de switch van bank heeft dit bedrijf weerbaarder gemaakt. Ook het feit dat er opnieuw gekeken is naar de aansprakelijkheid, de rechtsvorm van het bedrijf. Voorheen waren Jan en zijn broer met zijn privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. “Nu is het beter geregeld. Als het economisch niet goed gaat of er ontstaan crisis zoals nu, dan hoef je je privé minder zorgen te maken. Je kunt dan in meer rust beslissingen nemen, anders speelt er toch door je hoofd dat je op straat kan komen te staan”.

Dit coaching traject – via Greenport Gelderland – maakte duidelijk verschil: ondanks de coronacrisis is de financiële weerbaarheid van Kwekerij Sensation verbeterd. Jan: “Ik ervaar veel minder spanning. Als er nu wat is, denk ik, dat komt wel goed”.

Terug