Amaryllisbollen oprapen automatiseren
Het groeiseizoen van de amaryllisteelt kent verschillende pieken in werkzaamheden. Na een groeiseizoen van 10 maanden moet het loof van het Amaryllis gewas verwijderd worden en daarna worden de bollen gerooid.
Om de emissie van voedingsstoffen naar de bodem te voorkomen wordt heden ten dage op de meeste kwekerijen in bakken op een kunstmatig substraat geteeld. Dat maakt het werk overzichtelijker en biedt mogelijkheden om de teelt te mechaniseren en automatiseren.
Er worden betonnen elementen op de geëgaliseerde bodem gelegd en hier wordt een stevig folie in geplaatst en afgedekt met een gronddoek voor extra bescherming. In het midden van de teeltbak wordt een drainslang gelegd om alle overtollige water terug te geleiden voor hergebruik.
Het gebruik van de zware machines leidde tot risico’s op beschadiging van dit verbeterde teeltsysteem, de folies en soms zelfs de kasconstructie. Het beschadigen van de folies en het teeltsysteem is een groot aandachtspunt, omdat de aanleg hiervan duur is en het risico op lekkage naar de ondergrond ongewenst is. Dit is de reden dat dit teeltsysteem over specifiek ontwikkelde machines moet beschikken.
In gesprekken tussen Kwekerij Evers, Kwekerij Kamervoort en Zandvoort Flowers is nagedacht om ook het rooien en oprapen van de bollen te automatiseren. Dat kan het beste in een gezamenlijk ontwikkel- en testproject. Om het tot een succesvol project te maken is contact gezocht met Agro Techniek uit Noordwijkerhout. Agro Techniek is een tuinbouw mechanisatiebedrijf, dat zich primair richt op de bloembollen- en vaste plantenteelt.
De machine
Na een aantal gesprekken tussen de initiatiefnemers en Agro Techniek is besloten om een innovatieve opraapwagen voor amaryllisbollen te gaan ontwikkelen. Het moet een machine worden die grotendeels het handwerk kan vervangen wat nu nog noodzakelijk is voor het oprapen en in bakken plaatsen van de amaryllisbollen. De bollen mogen bij deze handelingen niet beschadigd worden.
Uiteindelijk doel is om te komen tot een betaalbare machine die op mogelijk meerdere Amaryllis kwekerijen in de regio Arnhem-Nijmegen ingezet kan worden en kan zorgen voor verlichting van het werk. Tenslotte zal de machine een positief effect hebben op de werkomstandigheden, omdat het oprapen geautomatiseerd wordt en de machine met een joystick op afstand bestuurbaar is.
Dit project wordt uitgevoerd binnen het Glastuinbouwpact Arnhem Nijmegen