Neem je verlies, blijf niet door modderen

Nieuws Datum
07/07/2021
April 2020, KLM stopte met vliegen. Geert de Weert van Kwekerij de Westerbouwing: "We hadden een groot probleem voorhanden”. De corona uitbraak zorgde voor een hoop onzekerheid en nieuwe vragen bij tuinbouwondernemers. Greenport Gelderland speelde hier op in, en het werd én is, voor ondernemers mogelijk om gebruik te maken van een coach om deze crisis goed te doorstaan. Geert maakte hier gebruik van. In samenspraak met Fidus Advies besloot hij zijn bedrijf in Tanzania te stoppen. "Het succes van dit coachingstraject is het gecontroleerde verlies”.

Kwekerij de Westerbouwing is een traditioneel familiebedrijf en sinds 1962 gevestigd in de Bommelerwaard. Voorheen was het zomers veelal aardbeien en bloemen, in de winter groenten. In 2000 namen Geert en Nel de Weert de kwekerij over van Piet de Weert, de vader van Geert. “Mijn vader stond altijd aan de voet van nieuwe ontwikkelingen” aldus Geert. “Buiten het seizoen kweken is er met de paplepel ingegoten. Mijn vader zei altijd dat je iets moet doet wat een ander niet doet.” Zo gezegd, zo gedaan. De kwekerij richt zich op vier pijlers: veredeling, vermeerdering, perkgoed en fruitproductie. Daarnaast geven ze via de Weert Consultancy B.V. teeltadvies aan telers, in binnen én buitenland.

De studie Veredeling die Geert afrondde kwam in de kwekerij goed van pas. In 2010 had Geert zijn eerste rassen geproduceerd, vrij beschikbaar voor elke teler. “En dan wil iedereen je vriend worden”. Geert kwam naar eigen zeggen in een rollercoaster terecht. Inmiddels produceert hij acht tot negen zaailingen en gemiddeld één á twee selecties per jaar waarmee hij verder kan. Ook dit doet hij niet alleen in Nederland.

Niet zonder slag of stoot staat er in januari 2020 in Tanzania een mooi frambozenteeltbedrijf. Geert: “Dat was mijn pensioen”. Waar het bedrijf in maart nog fantastische resultaten liet zien, had Geert een maandje later, een mega groot probleem voorhanden. “KLM stopte met vliegen, maar zo’n 600 mensen hielden aan het eind van de maand wel hun hand op. Er was paniek in de tent.” Dit is het moment waarop adviseurs Peter van der Werf en Peter van Osch van Fidus Advies aanhaken vanuit het coaching traject.

Fidus Advies is een in de tuinbouw gespecialiseerde adviesorganisatie op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zoals investeringen en financiering, aankoop en verkoop, verplaatsing of herstructurering van bedrijven. De adviseurs van Fidus Advies zijn echte (glas)tuinbouwambassadeurs en hebben bedrijven actief benaderd voor een helpende hand tijdens de crisis. Van Osch: “Om de drempel zo laag mogelijk te houden vullen wij ook voor ondernemers het aanmeldingsformulier in”. Van der Weert: “Afhankelijk van de vraagstelling passen wij onze dienstverlening aan. Bij Geert zijn bedrijf lag de focus op herstructurering.” Met elkaar komen ze tot een nieuw bedrijfsplan. De keuze wordt gemaakt om het bedrijf in Tanzania te stoppen.

Geert pakt zijn verlies. “Ik vind het belangrijk dat je, je eigen nooit laat tegenhouden, maar ook niet willens en wetens door blijft modderen. Het succes van dit traject is het gecontroleerde verlies”.

Dit coachingstraject, mogelijk gemaakt door Greenport Gelderland, heeft bewustwording gecreëerd en volgens beide partijen grotere schade weten te beperken. Geert kijkt samen met Fidus Advies nu weer vooruit en richt zich op specialiseren in veredeling. Wat de consument hiervan gaat merken? “De framboos wordt nog groter en nog lekkerder”.

Terug